Massagemetoder

Här hittar du fakta och information om de olika massagemetoder som finns. Både de vi erbjuder på GävleMassageCenter och de som ännu inte är tillgängliga.

Klassisk svensk massage

Ordet massage kommer troligen från latinets massa, vilket betyder beröring. Det franska ordet massage kan härledas från arabiskans mass (att trycka) eller grekiskans masso (att knåda). Första gången som man har hittat massage benämnas var i kinesisk skrift för 5000 år sedan. Hippokrates som räknas som läkemedelkonstens fader beskrev den medicinska effekten av massage redan 400 f. Kr.
En massör arbetar med massage och muskeltöjningar i friskvårdande syfte men kan även behandla lindrigare besvär som uppstått på grund av muskelspänningar. Med friskvårdande syfte menas att förebygga och motverka spänningar som skulle kunna förorsaka skador och problem vid senare tillfälle.

En massageterapeut har mer kunskap än massören i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik och behärskar förutom massage och muskeltöjningar, ytterligare en eller flera massageterapeutiska metoder. En massageterapeut kan jobba direkt med behandling av specifika skador och besvär i rörelseapparaten (t.ex. ryggskott).
Massörer och massageterapeuter jobbar enbart med kroppens mjukdelsvävnader. Det betyder att man trycker och töjer på hud, bindväv, muskler, senor, ligament, lymfkärl och blodkärl.

Effekten av massage är primärt att lösa upp spänningar i musklerna. Men det ger även effekt som t.ex. ökad blodcirkulation, sänkt blodtryck, ökad frisättning av hormonet Oxytocin – det så kallade “lugn- och ro-hormonet”. Massage vidgar blodkärlen i huden, vilket innebär att mer vätska fördelas till huden och underliggande vävnader. Samtidigt minskar sympatiska nervsystemets påverkan på njurar samt övriga blodkärl i kroppen. Detta minskar pulsen och blodtrycket och ökar utsöndringen av vatten och avfallssprodukter genom njurarna. Omfördelningen av vätska i kroppen samt den ökade utsöndringen genom njurarna innebär att man blir törstig och bör dricka efter en behandling för att återställa vätskebalansen. “

Idrottsmassage

Idrottsmassage är egentligen en form av djupmassage baserad på den svenska massagen, men innehåller en mängd andra tekniker från skilda områden. Det är framförallt syftet med idrottsmassagen som skiljer sig från den klassiska svenska massagen.
För en idrottare är oftast syftet med idrottsmassage att ge möjlighet till en snabbare återhämtning, förebygga och behandla skador, att mjuka upp och förlänga vävnad, eller att förhindra ärrvävnad och sammanväxningar i muskulatur och bindväv. Det primära är alltså inte bara avslappning som ofta är syftet i klassisk massage. Idrottsmassage brukar därför upplevas lite tuffare och djupare än klassisk massage. Den stora skillnaden gentemot en klassisk massör/massageterapeut ligger den bredare kunskapen som en idrottsmassör besitter.
En välutbildad och professionell idrottsmassör har en djupare utbildning där kunskap hämtats från sjukgymnastik, massage, idrottsmedicin, ortopedisk medicin, osteopati och kiropraktik, idrotts- och fysträning, rehabilitering, ledmobilisering, och tejpning med mera.

Massage & behandlingsformer som ännu inte är tillgängliga hos GävleMassageCenter

Akupressur

En slags motsvarighet till akupunktur som utförs med händerna med mjukt tryck på speciella punkter. Akupressur sägs kunna stimulera och balansera energiflöden i kroppen vilket i sin tur har en gynnsam påverkan på kroppen och dess inre organ.

Ayurvedisk massage

Ayurvedisk massage innefattar en rad olika metoder med ursprung i gamla indiska hälsoläror. Anses bidra till bättre blodcirkulation och kan hjälpa till vid sömnlöshet, stress och huvudvärk. Behandlingen sägs skapa balans mellan de tre elementen luft, eld och vatten. Den kombineras ofta med yoga och stretching. Ayurvedan görs med händerna och kan riktas mot hela kroppen eller en del som är i behov av avslappning eller smärtlindring.

Manuellt lymfdränage

En fingertoppsmassage som stimulerar lymfflödena så att restprodukter och vätska leds ut ur kroppen. Gynnsamt vid skador, svullnader och träningsvärk.

Bindvävsmassage

En ganska kraftfull bearbetning av bindväven, kroppens mjukdelar. Genom att töja och bearbeta bindväven påverkas inre organ. Smärtor kan lindras, blodcirkulationen stimuleras och rörligheten ökas. Används vid reumatiska sjukdomar, cirkulationsrubbningar och huvudvärk.

Body harmony

En mycket mjuk massage med lätt beröring av olika kroppsdelar. Sägs kunna lösa upp spänningar man har från förträngda och glömda känslor. Dess spänningar yttrar sig i form av sämre rörlighet, spända muskler och dålig hållning. Den milda fysiska beröringen hjälper till att få kontakt med undanträngda känslor och skapar ny balans i kroppen.

Rosenmassage

En mycket mjuk massage eller snarare intensiv beröring som ökar blodcirkulationen och ger avkoppling till exempel i en värkande muskel eller led.

Energimassage

En massagebehandling man kan få både i avslappnande och i uppiggande syfte där grundtanken från tusenåriga japanska metoder är att öka energiflödet i kroppen. Ganska likt akupressur med snabba tryck på punkter i kroppen och töjningar av musklerna framförallt i rygg och nacke.

Heta stenar

Terapeuten arbetar med uppvärmda släta stenar av lava ihop med aromatiska oljor. Lugnande och avslappnande, ökar blodcirkulationen och stimulerar lymfflödenas renande inverkan i muskler och leder.

Shiatsu

Massage av bestämda punkter, ganska lika akupunkturpunkterna. Stimulerar livsenergi och rörlighet. Anses öka kroppens egen förmåga att läka och förebygga sjukdom och ohälsa, exempelvis vid stress, huvudvärk, allergier och ryggproblem.

Tantra massage

Tantra är en meditationsliknande, djupt avslappnande och helande behandling som ökar din sensitivitet och förmåga att njuta av beröring och närhet och ha kontroll på dina inre energier. Tantrisk massage använder sig av lätta och långsamma beröringar och tryck, ofta i förening med meditativa ritualer och fokus på kroppens energiflöden.

Taktil stimulering

Mycket varsam och försiktig beröring av huden som sägs kunna skapa lugn och harmoni. Används mycket inom äldrevården som smärtlindring för kropp och själ och sin rogivande effekt.

Thaimassage

Här är det inte bara händer som gäller. En thaimassage kan göras med fötter, knän, armbågar, ja hela kroppen. Ibland ganska hårdhänt och uppiggande, men också mjukt och avslappnande. Påverkar rörlighet i leder och ökar kroppsmedvetenheten.

Body Stress Release

Varje dag utsätts vi för stress i någon form. Stressen kan vara fysisk som olyckor, fall, felaktiga lyft och dålig hållning. Men vi kan även utsättas för kemisk eller emotionell stress. Om denna stress blir för stor för kroppen att hantera, blir den lagrad som stress, och kan yttra sig i form av smärta, stelhet och domningar i kroppen.

MediYoga

MediYoga – medicinsk yoga med dokumenterade resultat. MediYoga är en mjuk, avslappande och läkande yogaform som är lätt att anpassa till olika behov/skador/sjukdomar, så alla kan utföra den.
MediYogan ökar rörligheten, stärker immunförsvaret, ökar blodcirkulationen, minskar stress, lindrar migrän och sänker blodtrycket. Bara för att nämna några av de medicinskt bevisade effekterna.​​​​​​​

Yogamassage

Yogamassage är en ayurvedisk behandling där man kombinerar djup bindvävsmassage med olika assisterade yoga-stretchar för att öppna upp flödet i kroppen.
Många processer kan startas upp i och med behandlingen: Andningen förbättras, muskler och leder blir mjukare och mer rörliga, cirkulationen i vävnader och organ ökar och matsmältningen tar fart. Lymfsystemets funktion förbättras, själen blir mer harmonisk och kroppens förmåga till läkning ökar.

Behandlingen kan hjälpa vid t. ex:

 • Ryggont
 • Stela muskler och ömma leder
 • Fibromyalgi
 • Hälsporre
 • Astma
 • Högt blodtryck
 • Frozen Shoulder
 • Sömnbesvär
 • Migrän
 • Ångest/Nedstämdhet
 • Stressrelaterade besvär / utbrändhet

Aromamassagen

Är lugnande och avstressande och inte lika djupgående som den klassiska massagen. I aromamassagen används eteriska oljor som i sig har positiva egenskaper. Oljan absorberas genom huden och vidare till muskelvävnader, leder och organ för att lätta på spänningar. Just kombinationen av beröring och doft är väldigt avslappnande.
​​​​​​​En härlig lavendelolja hjälper kroppen att ytterligare komma ner i varv och slappna av. Det är din kropp och ditt sinne som bestämmer vad den behöver.

Nurumassage

Nurumassage är en erotisk form av massage. Ordet nuru härstammar från japanska och betyder “hal/jämn”.
Massagen skiljer sig från en klassisk massage, då massörer inte i första hand använder sina händer vid massagen utan istället kan använda sin rumpa, bröst och mage som massageverktyg i syfte att nå största möjliga fysiska kontakt med varandra.
Båda parter applicerar en speciell massagegelé på större delen av sina kroppar. Gelén är i regel både luktfri och smaklös, och framställs genom sjögräs och alger. En av huvudkomponenterna i gelén är sulfaterad polysackarid fucoidan, vilket kan framställas från bladen av brunalger(Sphaerotrichia divaricata). Till gelén kan även kamomill (Azulen) och mineraler tillsättas.

Presselmassage

Presselmassage är en massagemetod utvecklad av Simeon Pressel (1905-1980), utbildad antroposofisk läkare.
Pressel utvecklade formen ur den antroposofiska läran under andra världskriget, då han satt i vitryskt fångenskap.
Massagen utförs varannan gång på benen, varannan gång på ryggen. Den påstås av utövarna verka “utjämnande”, “balanserande” på “ensidigheter” hos patienten och tänks därigenom hjälpa vid många olika rubbningar och sjukdomar.

Prostatamassage

Prostatamassage eller ändtarmsmassage, avser massage av en persons anus och prostata, antingen i sexuellt syfte eller som en del i en behandling, exempelvis mot värk.
Analmassage som medicinsk behandling är omstridd, men den förekommer i flera länder. Prostatamassage används bland annat för att utreda prostatit. Vid inflammation av prostata leder massagen till att det förekommer vita blodkroppar i sädesvätskan, urinen eller i prostatans sekret.

Revolving massage

Revolving är en massagemetod som syftar till att verka uttänjande på fascian som omsluter kroppens muskelgrupper, exempelvis då denna har blivit förkortad på grund av felställningar eller operationsärr. Massagen utförs med mycket tryck och långa, långsamma rörelser där fascians elasticitet bestämmer hastigheten. Till skillnad från Klassisk massage används här inte lika mycket olja, för att säkerställa att man når de undre lagren där hud och muskler möts. Metoden revolving är en tämligen okänd manuell behandlingsmetod och således saknas också någon opartisk dokumenterad effekt av metoden. Revolving har i Sverige blivit ett varumärkesskyddat begrepp i klass 16, 41 och 44 av PRV vilket innebär att av Revolving® i olika sammanhang endast får användas efter tillstånd av de personer/företag som innehar varumärkeskyddet.

Spädbarnsmassage

Massagen syftar till att öka välbefinnandet och stärka immunförsvaret. Den kräver utbildning eller handledning för att utföras rätt. En enkel metod inom spädbarnsmassagen är “vattenhjulet”, där man håller spädbarnets fötter med ena handen och med andra handen stryker barnets mage från naveln och nedåt med handens bredsida. Denna metod kan hjälpa ett barn som har magknip eller tillfällig kolik. Man får inte trycka hårt, men ej heller så löst att det kittlar. Händerna bör vara varma och massagen utföras i ett varmt rum, eftersom spädbarn lätt blir avkylda. Viktigt är att inte överstimulera barnet, arbeta med två – högst tre strykningar på varje kroppsdel.

Kontakt

Om du har övriga funderingar kring våra behandlingsformer så får du gärna kontakta oss för mer information på:

mats@gavlemassagecenter.se

072-555 60 06

I behov av svensk klassisk massage?

VI erbjuder svensk klassisk massage på Gävle Massagecenter. Boka din tid nu!